Bu gece Muharrem ayına giriş yapıyoruz yani HİCRİ YILBAŞI. Tüm “müslümanların” yeni yılını kutlarım bu anlamda. Hani ille de bir yılbaşı kutlaması yapacaksanız namazla, duayla, kuranla bu gece yapın kutlamanızı. Ben coştum, ailemi de coşturucam derseniz patlatın bi kekti pastaydı börekti tatlıydı 🙂 Patlatın fırınları.. Varsın bu gece karbonhidrata doysun bünyeler ^-^ Birde 2 Ekim günü oruç tutun mesela, tutabiliyorsanız 12’sine kadar tutun (muharremin ilk 10 gün tutulan orucu çok değerlidir) Gidip de hristiyanların kutladığı yeni yılı değil, müslümanların kutladığı yeni yılı kutlayın, çünkü bizim yeni yılımız bu gece başlıyor.. Mübarek olsun..
hicri yılbaşında neler yapılır?
Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhicce ayının son günü ve Muharrem ayının birinci günü oruç tutan, o yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.
Bir hadis-i şerif meali:
(Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut, çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]
Hicri Yılbaşı Duası
Muharrem ayının ilk günü aşağıdaki duayı 3 defa okuyanın, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emin olacağı, Aşûre Günü [Muharremin onuncu günü] 3 defa okuyanın ise, ölümden de emin olacağı; çünkü o sene öleceği takdir edilmiş olana, bu duayı okumak nasip olmayacağı bildirilmiştir.
Duanın okunuşu şöyledir (ancak tabiki arapçasından okumak daha makbuldür)
(Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vassalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.)
Muharrem ayını burada uzun uzun yazmayacağım fazileti büyük aylardan biridir ve on gün orucu ile aşure günü aşura yapıp konu komşuya dağıtma adeti meşhurdur. Muharrem ayı faziletleri ve muharrem ayında yapılabilecek ibadetler hakkında islami kitaplardan daha fazla açıklama okuyabilirsiniz..
Hicri Yılbaşı ve Muharrem ayı ile ilgili açıklamalarınız gerçekten çok faydalı. Herkesin miladi yılbaşına odaklandığı günümüzde bizim dünyamıza ait olan bir günü hatırlatmanız çok düşünceli bir davranış.
Teşekkürler